Witaj w sklepie z produktami najwyższej jakości Midda!
MiddaMiddaMidda
+48 662 889 221

Beza z oliwą pomarańczową, kremem mascarpone i marakują

Dzisiaj coś nowego tort bezowy z oliwą pomarańczową kremem mascarpone i markują. Żeby beza była chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku bardzo ważny jest czas jej pieczenia i odpowiednia temperatura.

Na co zwrócić uwagę?

Musicie pamiętać, żeby zawsze przy ubijaniu białek dodawać szczyptę soli, nawet gdy w przepisie jej nie ma. Kolejnym bardzo ważnym elementem jest rozdzielenie białka od żółtka, bo nawet odrobina żółtka może spowodować, że białka źle się ubiją. Dlaczego? Dlatego, że tłuszcz z żółtka jest cięższy i będzie niszczył powstałe bąbelki z białek. Potrzebny będzie jeszcze pojemnik, który przede wszystkim powinien być suchy.

A teraz odsyłam Was do przepisu

Beza – przepis

Składniki

Beza:

  • 8 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy pomarańczowej

Masa:

  • 250 g śmietanki 36% schłodzonej
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii (prawdziwa wanilia daje niezastąpiony aromat)

Sposób przygotowania

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na każdym okrąg (może być np. odrysowany od talerza). Ustawiamy temperaturę piekarnika do 150 C. Ubijamy białka ze szczyptą soli do powstania piany. Kolejno łyżka po łyżce dodajemy cukru pudru oraz przesianą mąkę ziemniaczaną i na koniec nasz pyszny aromat, czyli oliwa pomarańczowa. Tak przygotowaną pianę bezową wylewamy na wyrysowane okręgi. Wkładamy obie blachy do rozgrzanego do 150 C piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120 C z termoobiegiem. Czas pieczenia to około 2 godzin. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia (może pozostać nawet do następnego dnia). Beza powinna być wypieczona z wierzchu.

Jeśli chodzi o przygotowanie masy, jest to czynność banalnie prosta. Należy wszystkie składniki zmiksować, aż uzyskamy jednolitą gęstą konsystencję. I to jest w sumie wszystko 😉

Beza – wykończenie

A teraz przechodzimy do tego, to co lubię najbardziej – wykończenie. Beza, masa, beza, masa 🙂

Budowlę polewamy miąszem z marakui. Możemy również udekorować np. truskawkami, lub dowolnie jak kto lubi.

Smacznego!

Sprawdź nasze produkty

Cart

Create your account