Krem z brokułów z oliwą truflową, szynką parmeńską i parmezanem. Czy często zadajecie sobie pytania co dzisiaj na obiad ? Pewnie każdy z WAS a zupa krem to idealne rozwiązanie Więc czas zacząć gotowanie :-))))
Składniki dla 4 osób :
- brokuły 2 x 500 g
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule szalotki
- 1 litr bulion warzywny
- 1 płaska łyżka masła
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- plasterek szynki parmeńskiej na porcje
- kilka płatków parmezanu na porcje
Bulion warzywny przygotowuje jako pierwszy z następujących warzyw:
– 3 średnie marchewki
– 2 duże selery korzeń
– 4 większe pietruszki korzeń
– pora ½ szt
– cebula palona na ogniu ( klaruje bulion)
– włoska kapusta 1/4 szt
– 4 ząbki czosnku
Wszystkie warzywa zalewamy wodą i gotujemy razem przyprawiamy solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Po ugotowaniu odcedzamy warzywa od bulionu.
Brokuły wkładamy do garnka zalewamy bulionem. I tu uwaga nie za dużo bulionu żeby nie powstała zupa brokułowa, gotujemy na małym ogniu aż brokuły zmiękną. W między czasie rozgrzewamy patelnie z masłem wrzucamy posiekaną szalotkę z czosnkiem podsmażamy do zarumienienia i wrzucamy do garnka z brokułami. Wszystko razem blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Przyprawiamy solą pieprzem ( jak jest konieczność) i gałką muszkatołową. Wylewamy krem na talerz dodajemy kilka kropli oliwy truflowej, plasterek szynki parmeńskiej, płatki parmezanu do dekoracji możemy użyć jadalnych płatków kwiatów do nabycia w Makro 12zł paczka.