JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA!

Krem z brokułów z oliwą truflową

Krem z brokułów z oliwą truflową, szynką parmeńską i parmezanem. Czy często zadajecie sobie pytania co dzisiaj na obiad ? Pewnie każdy z WAS a zupa krem to idealne rozwiązanie 🙂 Więc czas zacząć gotowanie :-))))

Składniki dla 4 osób :

  • brokuły 2 x 500 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule szalotki
  • 1 litr bulion warzywny
  • 1 płaska łyżka masła
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • plasterek szynki parmeńskiej na porcje
  • kilka płatków parmezanu na porcje

Bulion warzywny przygotowuje jako pierwszy z następujących warzyw:

– 3 średnie marchewki

– 2 duże selery korzeń

– 4 większe pietruszki korzeń

– pora ½ szt

– cebula palona na ogniu ( klaruje bulion)

– włoska kapusta 1/4  szt

– 4 ząbki czosnku

Wszystkie warzywa zalewamy wodą i gotujemy razem przyprawiamy solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Po ugotowaniu odcedzamy warzywa od bulionu.

Brokuły wkładamy do garnka zalewamy bulionem. I tu uwaga nie za dużo bulionu żeby nie powstała zupa brokułowa, gotujemy na małym ogniu aż brokuły zmiękną. W między czasie rozgrzewamy patelnie z masłem wrzucamy posiekaną szalotkę z czosnkiem podsmażamy do zarumienienia i wrzucamy do garnka z brokułami. Wszystko razem blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Przyprawiamy solą pieprzem ( jak jest konieczność)  i gałką muszkatołową. Wylewamy krem na talerz dodajemy kilka kropli oliwy truflowej, plasterek szynki parmeńskiej, płatki parmezanu do dekoracji możemy użyć jadalnych płatków kwiatów do nabycia w Makro 12zł paczka.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *