Witaj w sklepie z produktami najwyższej jakości Midda!
MiddaMiddaMidda
+48 662 889 221

Oliwa firmy Midda – czyli coś o produktach i genezie firmy

Jak oliwa z Krety trafiła w Beskidy? Czym tak naprawdę się charakteryzuje? W tym wpisie przybliżymy troszkę temat samej oliwy, a konkretniej produkcji naszych wyrobów.

Oliwny interes

Można powiedzieć, że 40% sukcesu stanowi oliwa z oliwek, bowiem właśnie taki stosunek do innych spożywanych przez Kreteńczyków produktów, stanowią tłuszcze. Od lat w Grecji i na Krecie obecna jest w kuchni niemal na każdym kroku: do chleba zamiast masła, w sałatkach, czy wypiekach. Mawia się, że oliwa z Krety należy do jednych z najlepszych na świecie, która zbiera wiele nagród w prestiżowych konkursach. Używana jest przez najlepszych kucharzy, ze względu na jakość, walory smakowe i zbawienny wpływ na zdrowie.

Po czym da się poznać dobrą oliwę?

Przede wszystkim po kwasowości – im niższa, tym lepsza. Poziom kwasowości 0,8% jest punktem wyjściowym dla najlepszych oliw Extra Virgin. Uważa się, że oliwy, których kwasowość nie przekracza 0,3%, są z wysokiej półki jakościowej.

Jaka jest nasza oliwa

Oliwa Midda otrzymywana z pierwszego tłoczenia na zimno. Jej kwasowość nie przekracza 0,3%. Wytłaczana jest z dojrzałych oliwek późnej jesieni, rosnących na najbardziej nasłonecznionych stokach Krety, najpóźniej po 2 godzinach od zbioru. Do wyprodukowania 1 l zużywa się ich aż 5 kg! Oliwy Midda są produktem oryginalnym, filtrowanym (bez osadu na dnie butelki), dzięki czemu jej termin przydatności do spożycia jest dłuższy. Najlepiej smakuje na zimno, bowiem podgrzewanie pozbawia ją aromatu.

Skąd oliwa w Polsce?

Dzięki ludziom kochającym podróże i dobrą kuchnię. Chyba nie ma osoby, która jadąc na Kretę, nie zakochałaby się w niej. Piękne krajobrazy, przyjaźnie nastawieni ludzie i otwartość, gościnność i radość z dawania wszystkiego, co najlepsze.

Tak właśnie Piotr, założyciel marki Midda, na jednej z wieczornych biesiad u swojego przyjaciela podczas wakacji na Krecie, poznał Kreteńczyka Nikosa. Nikos zapytał Piotra, co smakowało mu najbardziej. Odpowiedź była oczywista – oliwa. Niedługo potem Nikos wysłał Piotrowi do Polski 50 l najwyższej jakości oliwy extra virgin. Od tego czasu (a było to w 2013 roku) pod etykietą “Midda”, oliwa ta na stałe zagościła w naszym regionie. Jest ona stworzona nie tylko dla gastronomii, ale na stół każdego świadomego konsumenta, który ceni jakość i zdrowy styl życia.

Cart

Create your account