Skład tłuszczowy oraz zawartość antyutleniaczy sprawiają, że oliwa z oliwek pomaga zapobiegać wielu niekorzystnym procesom zapalnym i chorobotwórczym. Przeciwdziała cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu, nadwadze oraz nowotworom, a więc wszystkim tym chorobom, na które współczesny człowiek zapada najczęściej.
Wszak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich, gdzie oliwa z oliwek jest podstawą żywienia, od zawsze cieszą się wspaniałym zdrowiem, krzepkością i młodym wyglądem pomimo upływu czasu. Zdrowy tłuszcz Przeciwdziała cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu, nadwadze oraz nowotworom, a więc wszystkim tym chorobom, na które współczesny człowiek zapada najczęściej. Na taki efekt, wpływ ma oczywiście całokształt prowadzonej przez nich diety, bogatej w świeże warzywa i owoce oraz produkty lokalne najwyższej jakości. Oliwa z oliwek stanowi jednak ich codzienne uzupełnienie, jest nieodłącznym składnikiem wielu tradycyjnych receptur i dodatkiem, bez którego Grecy czy Włosi nie wyobrażają sobie większości posiłków.
Pozytywny wpływ oliwy z oliwek na zdrowie warunkowany jest w głównej mierze zawartością kwasów tłuszczowych NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które niwelują stany zapalne, wymiatają wolne rodniki, wzmacniają błony komórkowe i regulują metabolizm lipidów. Nie są jednak samodzielnie syntetyzowane przez organizm – należy dostarczać ich sobie wraz z pożywieniem. Skład tłuszczowy oliwy z oliwek ma ponadto kilka dodatkowych zalet. Spośród wszystkich tłuszczów roślinnych, oliwa z oliwek wyróżnia się najwyższym stężeniem kwasu oleinowego, zawiera niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych oraz stosunkowo korzystne proporcje kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Wiele osób, którym własne zdrowie i kondycja leżą na sercu, spożywa codziennie stałą dawkę oliwy z oliwek, co traktuje jako element profilaktyki antynowotworowej i antymiażdżycowej. Oto, co jeszcze może nam dać oliwa z oliwek, dzięki charakterystycznej dla siebie kompozycji kwasów tłuszczowych, zawartości witamin A, D, E i K, potas oraz magnez, a także związków fenolowych:
Oliwa MIDDA bardzo dobry wpływ na twoje zdrowie !!!
Spadek poziomu cholesterolu frakcji LDL, zahamowanie odkładania blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych.
Pomoc w odchudzaniu i regulacja poziomu glukozy we krwi.
Wzmocnienie układu odpornościowego.
Pozytywny wpływ na pracę układu hormonalnego.
Polepszenie stanu skóry i spowolnienie procesów jej starzenia się.
Hamowanie stanów zapalnych.
Przeciwdziałanie osteoporozie i depresji.
Zapobieganie tworzeniu się zakrzepów, poprzez zwiększenie krzepliwości krwi.
Ochronę przed nowotworami układu rodnego i pozytywny wpływ na rozwój płodu.
Zmniejszenie ryzyka zachorowania na astmę.
Oczyszczanie organizmu, regulacja trawienia i przeciwdziałanie zaparciom