Co rusz gdy rozmawiam z kimś, dla kogo oliwa z oliwek jest niezbędnym elementem w kuchni, spotykam się z pytaniem – dlaczego nic nie piszemy o związkach tego naturalnego produktu ze zdrowiem? W końcu wypadałoby przedstawić, że jest to produkt, który nie tylko ma wykorzystanie w gastronomii.
Oliwa z oliwek wzbogaca dietę
Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich od zawsze cieszą się wspaniałym zdrowiem, krzepkością i młodym wyglądem pomimo upływu czasu. Spowodowane jest to tym, że oliwa z oliwek jest dla nich podstawowym składnikiem żywienia. Zdrowy tłuszcz przeciwdziała cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu, nadwadze oraz nowotworom. A więc wszystkim tym chorobom, na które współczesny człowiek zapada najczęściej. Na taki efekt wpływ ma oczywiście całokształt prowadzonej przez nich diety, bogatej w świeże warzywa
i owoce oraz produkty lokalne najwyższej jakości. Oliwa z oliwek stanowi codzienne uzupełnienie, które jest nieodłącznym składnikiem wielu tradycyjnych receptur czy dodatków, bez których grecy czy włosi nie wyobrażają sobie większości posiłków.
Oliwa z oliwek lekarstwem
Warto spróbować picia łyżki oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na czczo, z dodatkiem soku z cytryny. Połączone składniki dają nieoczekiwany, pozytywny rezultat. Oliwa z oliwek wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, regulując metabolizm. Metabolizm się stabilizuje, waga ciała zmniejsza, a organizm wzmacnia. Czyż nie są to rezultaty bez stosowania środków farmaceutycznych, na których nam zależy? Naukowcy z niemieckich instytutów stomatologicznych zaobserwowali, że szkliwo na zębach ma mniejszą skłonność do demineralizacji, jeśli zetknie się z oliwą z oliwek extra virgin. Takimi sposobami posługiwała się już medycyna ajurwedyjska. Oczywiście płukanie nie zadziała jak lekarstwo, ale usuniemy bakterie i zarazki spomiędzy zębów. Regularnie powtarzana czynność złagodzi zdrowotne dolegliwości – dziąsła wzmocnią się, a oddech będzie świeższy. Zabieg ten należy przeprowadzić na czczo lub jedną godzinę po posiłku. Najlepiej wziąć łyżeczkę oliwy z oliwek i przez kilka minut płukać dziąsła, następnie wypluć oliwę a jamę ustną przepłukać ciepłą wodą.
Zastosowanie w przemyśle kosmetycznym
Wszak oliwa z oliwek to najlepszy sprzymierzeniec w walce z różnymi dolegliwościami. Oliwkowe kompresy odświeżają i spłycają zmarszczki, natłuszczając cerę. Jeśli mamy suchą skórę, pomoże nam smarowanie surową oliwą, gdyż zawarta w oliwie z oliwek witamina E ma działanie odmładzające. Z powodzeniem można stosować oliwę do kąpieli i peelingu. Peeling przygotowujemy, łącząc krople oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia z solą lub cukrem, w zależności od upodobań. Wykonujemy masaż, w celu pobudzenia krążenia i wygładzenia. Nie trzeba biec do drogerii, wystarczy kilka kroków w kierunku kuchni i kosmetyk gotów do użycia.
Naturalnie, że na zdrowie – kwasy tłuszczowe
Skład tłuszczowy oliwy z oliwek ma ponadto kilka dodatkowych zalet. Spośród wszystkich tłuszczów roślinnych, oliwa z oliwek wyróżnia się najwyższym stężeniem kwasu oleinowego. Zawiera niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych oraz stosunkowo korzystne proporcje kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Wiele osób, którym własne zdrowie i kondycja leżą na sercu, spożywa codziennie stałą dawkę oliwy z oliwek, co traktuje jako element profilaktyki antynowotworowej i antymiażdżycowej. Charakterystyczna kompozycja kwasów tłuszczowych, potasu, magnezu, zawartości witamin A, D, E i K, a także związków fenolowych, dodatkowo daje nam:
- spadek poziomu cholesterolu frakcji LDL, zahamowanie odkładania blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych.
- pomoc w odchudzaniu i regulacja poziomu glukozy we krwi
- wzmocnienie układu odpornościowego
- pozytywny wpływ na pracę układu hormonalnego
- polepszenie stanu skóry i spowolnienie procesów jej starzenia się
- hamowanie stanów zapalnych
- przeciwdziałanie osteoporozie i depresji
- zapobieganie tworzeniu się zakrzepów, poprzez zwiększenie krzepliwości krwi
- ochronę przed nowotworami układu rodnego i pozytywny wpływ na rozwój płodu
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na astmę
- oczyszczanie organizmu, regulacja trawienia i przeciwdziałanie zaparciom
Kwas NNKT
Pozytywny wpływ oliwy z oliwek na zdrowie warunkowany jest w głównej mierze zawartością kwasów tłuszczowych NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które niwelują stany zapalne, wymiatają wolne rodniki, wzmacniają błony komórkowe i regulują metabolizm lipidów. Nie są jednak samodzielnie syntetyzowane przez organizm – należy dostarczać ich sobie wraz z pożywieniem.
Oliwa z oliwek produktem z natury <3