Dzień kobiet kojarzy nam się głównie z kwiatami, życzeniami, różnymi prezentami, słodyczami… No właśnie – słodycze. Mogą być one nieodpowiednie, gdy aktualnie ta osoba jest na diecie. A może zamiast tego, postawmy na coś zdrowszego? Na dobre rozpoczęcie dnia przedstawię wam przepis na omlet, w bardzo fajnym wydaniu
Coś o samym omlecie
Omlet jest potrawą w formie placka, przyrządzaną ze smażonych jaj. Omlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju.
Omlet – odmiana
Istnieje wiele odmian omletów, wśród których wyróżnić można m.in.:
- Naturalny (francuski) – sporządzany z jaj, wody i soli, charakteryzujący się galaretowatym wierzchem. Podawany na słono.
- Mieszany – odmiana omletu naturalnego.
- Biszkoptowy – podawany na słono lub na słodko.
- Arnolda Bennetta – stworzony przez Jeana Baptystę Virlogeux na cześć pisarza Arnolda Bennetta. Składa się z jajek, Crème fraîche, wędzonego łupacza i słonego sera.
- Matki Poulard (Omelette de la mère Poulard) – wymyślony przez Annę Boutiaut Poulard w Mont Saint-Michel. Składa się z ubitych osobno żółtek i białek (30 sztuk), masła, soli i pieprzu.
- Tortilla hiszpańska (tortilla española) – hiszpański omlet przyrządzany z jajek z dodatkiem usmażonych ziemniaków i innych składników.
- Frittata – włoski omlet z mieszanką warzywną jako nadzieniem i (ewentualnie) czosnkiem lub anchois, zapiekana na maśle.
- Tamago-yaki – japoński omlet smażony (z różnymi dodatkami, jak: dashi, shōyu, mirin) cienkimi warstwami na prostokątnej patelni, kolejno nawijanymi na siebie, co tworzy w rezultacie rodzaj zwiniętej, kilkuwarstwowej rolady.
- Tortang talong – filipiński omlet z bakłażana.
Dzisiaj padł wybór na biszkoptowy, w bardzo zachęcającym wydaniu
Omlet – przepis
Składniki
- pieczarki
- cebulka
- jajka
- szynka parmeńska
- rukola
- parmezan
- szalotka
- borówki
- chili
Sposób przygotowania
Pieczarki, cebulkę podsmażamy na patelni. Wbijamy 6 jajek do miseczki i mieszamy mocno widelcem. Gdy pieczarki i cebula usmażą się, wlewamy to jajka (przed wlaniem jajek dodaję trochę masła, żeby jaka nie przywierały do patelni). Następnie smażymy wszystko przez ok. 5-7 min. po czym wkładam go do piekarnika na 8 min. w temperaturze 180 C. Po wyciągnięciu omleta z piekarnika, kroje go na pół. Omlet jest bardzo syty, dlatego taką porcję lepiej od razu rozdzielić. Na wierzch kładę szynkę parmeńską, rukolę, parmezan, szalotkę i borówki. Wszystko to polewam sosem chili i gotowe!