JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA!

Wakacyjna przygoda – sałatka z dipem mangi i krewetami

Wspomnienie z wakacji wracają kiedy z zakupów do domu wracam z krewetkami i mango !!!!!

Jedno moich ulubionych połączeń to mango/sałata/krewetki :-)))))

Czas przygotowania całego dania może to około 30min

Krewetki :

– krewetki najlepiej świeże obieramy z pancerzy, czyścimy z zabrudzeń i marynujemy

– krewetki mrożone dobrze jest wyciągnąć wcześniej tak aby spokojnie się rozmroziły i ociekły z wody

Umyte i obrane krewetki marynujemy jak lubimy ja daje pieprz cytrynowy/oliwę MIDDA / bazylię

możemy też zrobić sobie marynatę z czosnkiem/bazylią/pieprzem cytrynowym/ szarlotką/ oliwą MIDDA/ odrobiną musztardy Dijon wszystko to razem blindujemy do konsystencji albo kremowej albo lekko zblendować wtedy zrobi się paćka z większymi kawałkami jak kto lubi 🙂

Krewetki wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie pojedynczo nie wszystkie na raz !!!! smażymy kilka max 3 – 5min

( jak damie minuta z jednej strony i minuta z drugiej strony na bardzo rozgrzanej patelni )

Krewetki mamy już gotowe :-))

 

Dip mango :-)))))

– dojrzałe mango

– 100ml octu ryżowego

– sok z limonki 1/2

– 100ml oliwy z oliwek MIDDA oczywiście :-))))))

– pietruszka

– tarta kurka z limonki

– peperoncino troszkę na ostrość

– sól, pieprz do smaku

Wszystko razem blindujemy do kremowej struktury i gotowe 🙂

 

Sałatka :

Mix sałat jaki lubicie / szalotka / kapary / pomidorki koktajlowe / ogórek zielony

Do tak przygotowanej sałatki dajemy dip mango i wszystko razem mieszamy ( kąpiel w dipie mango )

 

Sałatkę okapaną w mango przekładamy na talerze na górę dajemy krewetki i gotowe 🙂

Możemy podać z tostami czosnkowymi albo z białym pieczywem.

 

Podzielcie się informacja czy smakowało ? :-))

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *