Wspomnienie z wakacji wracają kiedy z zakupów do domu wracam z krewetkami i mango !!!!!
Jedno moich ulubionych połączeń to mango/sałata/krewetki :-)))))
Czas przygotowania całego dania może to około 30min
Krewetki :
– krewetki najlepiej świeże obieramy z pancerzy, czyścimy z zabrudzeń i marynujemy
– krewetki mrożone dobrze jest wyciągnąć wcześniej tak aby spokojnie się rozmroziły i ociekły z wody
Umyte i obrane krewetki marynujemy jak lubimy ja daje pieprz cytrynowy/oliwę MIDDA / bazylię
możemy też zrobić sobie marynatę z czosnkiem/bazylią/pieprzem cytrynowym/ szarlotką/ oliwą MIDDA/ odrobiną musztardy Dijon wszystko to razem blindujemy do konsystencji albo kremowej albo lekko zblendować wtedy zrobi się paćka z większymi kawałkami jak kto lubi
Krewetki wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie pojedynczo nie wszystkie na raz !!!! smażymy kilka max 3 – 5min
( jak damie minuta z jednej strony i minuta z drugiej strony na bardzo rozgrzanej patelni )
Krewetki mamy już gotowe :-))
Dip mango :-)))))
– dojrzałe mango
– 100ml octu ryżowego
– sok z limonki 1/2
– 100ml oliwy z oliwek MIDDA oczywiście :-))))))
– pietruszka
– tarta kurka z limonki
– peperoncino troszkę na ostrość
– sól, pieprz do smaku
Wszystko razem blindujemy do kremowej struktury i gotowe
Sałatka :
Mix sałat jaki lubicie / szalotka / kapary / pomidorki koktajlowe / ogórek zielony
Do tak przygotowanej sałatki dajemy dip mango i wszystko razem mieszamy ( kąpiel w dipie mango )
Sałatkę okapaną w mango przekładamy na talerze na górę dajemy krewetki i gotowe
Możemy podać z tostami czosnkowymi albo z białym pieczywem.
Podzielcie się informacja czy smakowało ? :-))