Zdrowe śniadanie
Uwielbiam ten wiosenny czas kiedy wszystko kwitnie jest mnóstwo świeżych pysznych warzyw i owoców. Owoce są nie tylko cennym źródłem plifenoli, czy witamin z grupy A,C czy B ale też co w moim przypadku bardzo istotne cenny źródłem inspiracji śniadaniowych
Nie wyobrażam sobie wiosennego śniadania bez truskawek, czy sałatki latem bez świeżych mali. Jest drugi tydzień maja więc zaczynają królować truskawki i to właśnie one są bazą moich zdrowych śniadań, mam wrażenie że daje je do wszystkiego od jajecznicy po kanapki przez sałatki. Uwielbiamy w domu to szaleństwo truskawkowe które trwa kilka tygodni za który tęsknimy do następnego roku. Dzisiaj przygotowałem shake truskawkowy niezwykle prosty w przygotowaniu nadający się do spożycia w każdej postać będący baza do pysznego winegretu truskawkowego
Sake truskawkowy jest w przygotowaniu bardzo łatwy i to Wy decydujecie jak on będzie smakował. Bazom sa truskawki co więcej dodacie o wasz smak a być może myśl zero waste.
Do pojemnika z blendera wrzucamy truskawki ( im więcej damy truskawek tym bardziej będzie truskawkowe ) Ja dałem tak jak widzicie na filmiku
– truskawki
– banan ( banan super zagęszcza tego shaka )
– kiwi ( pestki kiwi super szczelają pod zębami ,, chrupią ‘’ )
– bazylia nadaje super świeżości ( mięta też jest super )
– kefir czy jogurt naturalny nada płynności
Tak przygotowanego shaka możecie podać z
– musli
– płatkami śniadaniowymi
– serkiem wiejskim ( moje ulubione połączenie )
– możemy również porostu go wypić
Jestem ciekaw Waszej opinii która wersja przypadła wam najbardziej do gustu ?