Dzisiaj coś nowego tort bezowy z oliwą pomarańczową kremem mascarpone i markują. Żeby beza była chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku bardzo ważny jest czas jej pieczenia i odpowiednia temperatura. Musicie pamiętać, ale to zawsze przy ubijaniu białek dodajemy szczyptę soli nawet gdy w przepisie jej nie to Wy dodawajcie. Kolejnym bardzo ważnym elementem jest rozdzielenie białka od żółtka, bo nawet odrobina żółtka może spowodować, że białka źle się ubiją. Dlaczego? a to dlatego że tłuszcz z żółtka jest cięższy i będzie niszczył powstałe bąbelki z białek. Kolejna rzecz to słuchy czysty pojemnik!!!
A teraz odsyłam Was do przepisu
Składniki na 2 blaty bezy :
- 8 jajek
- 400 g cukru pudru
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy pomarańczowej
2 blachy wykładamy papierem do pieczenie i odrysowujemy na każdym okrąg (może być np. odrysowany od talerza) Ustawiamy temperaturę piekarnika do 150 C. Ubijamy białka ze szczyptą soli do powstania piany. Kolejno łyżka po łyżce dodajemy cukru pudru oraz przesianą mąkę ziemniaczaną i na koniec nasz pyszny aromat czyli oliwa pomarańczowa. Tak przygotowaną pianę bezową wylewamy na wyrysowane okręgi. Wkładamy obie blachy do rozgrzanego do 150C piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120C z termoobiegiem. Czas pieczenia to około 2 godzin beza powinna być wypieczona z wierzchu. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia może pozostać nawet do następnego dnia
Składniki na masę:
- 250 g śmietanki 36% schłodzonej
- 150 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- Laska wanilii najlepiej prawdziwa wanilia daje niezastąpiony aromat
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy.
A teraz to co lubię najbardziej
WYKONANIE :
Beza, masa, beza, mas dudowlę polewamy miąszem z marakuji i możemy udekorować np. truskawkami to dowolnie jak kto co lubi. SMACZNEGO